Ką da­ry­ti, kai te­le­fo­nas įkren­ta į van­denį?

Telefonas, įkrentantis į vandenį, gali sukelti staigų nerimą ir nežinomybės jausmą, kadangi vanduo ir elektronika – sudėtingai suderinami dalykai. Tačiau tinkamai reaguojant, galima sumažinti žalą ir netgi išgelbėti įrenginį. Štai keletas veiksmų, kuriuos reikėtų atlikti, jei jūsų telefonas patenka į vandenį:

1. Nedelsiant išimkite telefoną iš vandens

Kuo greičiau ištrauksite telefoną iš vandens, tuo mažesnė tikimybė, kad vanduo padarys ilgalaikę žalą. Net kelios papildomos sekundės vandenyje gali lemti didesnius pažeidimus.

2. Išjunkite telefoną

Jei telefonas dar įjungtas, nedelsdami jį išjunkite. Tai padeda išvengti trumpųjų jungčių, kurios gali atsirasti, jei vanduo pateko į telefono vidų.

3. Pašalinkite visas išimamas dalis

Jei įmanoma, pašalinkite bateriją, SIM kortelę ir atminties kortelę. Tai padeda užkirsti kelią duomenų praradimui ir sumažina riziką, kad elektroninės dalys patirs dar didesnę žalą.

4. Džiovinkite išorę

Naudodami švelnų audinį ar popierinius rankšluosčius, švelniai nusausinkite telefono išorę. Venkite smarkiai kratyti arba mušti telefoną, nes tai gali padėti vandeniui patekti dar giliau į įrenginio vidų.

5. Naudojite džiovinimo medžiagas

Įdėkite telefoną į indą su džiovinimo medžiagomis, pvz., silikageliu arba ryžiais. Nors ryžiai nėra pati efektyviausia medžiaga, jie gali sugerti drėgmę. Palikite telefoną bent 24-48 valandas, kad medžiagos galėtų absorbuoti drėgmę.

6. Patikrinkite ir įjunkite telefoną

Po kelių dienų patikrinkite, ar telefono viduje nebeliko drėgmės. Jei atrodo, kad viskas sausa, bando įjungti telefoną. Jei telefonas veikia, tai puiku, bet vis tiek stebėkite jo veikimą ateinančiomis dienomis.

Svarbios pastabos:

  • Nenaudokite šilumos: Venkite naudoti plaukų džiovintuvus ar kitus šildymo įrenginius džiovinimui, nes tai gali pakenkti telefono komponentams.
  • Nebandykite priverstinai įjungti: Jei telefonas neįsijungia po džiovinimo, nenaudokite jėgos bandydami jį įjungti. Gali prireikti profesionalios pagalbos.
  • Apsvarstykite profesionalų pagalbą: Jei telefonas labai brangus arba duomenys yra labai svarbūs, galbūt verta kreiptis į profesionalą, kuris specializuojasi elektronikos remonte po vandens pažeidimų.

Nors šie veiksmai gali padėti išgelbėti telefoną po netyčinio panardinimo į vandenį, visada geriau būti atsargiems ir vengti tokio tipo avarijų. Apsvarstykite vandeniui atsparaus telefono dėklo įsigijimą, jei jūsų kasdieninė veikla ar gyvenimo būdas didina tokių incidentų riziką.

Parašykite komentarą