Saulės elektrinės ant mokyklų ir darželių stogų

Klaipėdos uostamiestyje vyksta žingsniai link ekologiškesnės ateities, o tai gali paveikti net ir mokyklų ir darželių stogus. Šiemet ant vienos mokyklos ir darželio stogų turėtų atsirasti saulės elektrinės, o kitais metais planuojama įrengti dar kelias tokias įstaigas.

Rugpjūčio mėnesį ant Klaipėdos „Verdenės” progimnazijos ir lopšelio-darželio „Ažuoliukas” stogų pradės dygti saulės elektrinės, naudojant aplinkos apsaugos ministerijos klimato kaitos programos finansavimą.

Ant šių įstaigų stogų bus įrengtos 50 kilovatų galios saulės elektrinės. „Ažuoliukui” to pakaks, o „Verdenės” progimnazijai – bent jau dalinai. Tačiau paaiškėjo, kad „Verdenė” negali pretenduoti į didesnės galios elektrinės finansavimą dėl veikiančios komercinės veiklos – valgyklos.

Kitais metais planuojama įrengti saulės elektrines ant „Gintaro” sporto centro, Klaipėdos miesto lengvosios atletikos mokyklos ir galbūt darželio „Aitvarėlis” stogų. Taip pat lopšelis-darželis „Čiauškutė” turi vilčių patekti į šią programą.

„Gintaro” sporto centras galėtų gauti 70 kilovatų elektrinę, padengianti pusę jo energijos poreikių. Tai įmanoma dėl pastato dydžio ribotumo, kuris neleidžia įrengti didesnių elektrinių. Prognozuojama, kad tokios investicijos atsipirks per dvejus metus.

Klaipėdos miesto lengvosios atletikos mokykla planuoja įrengti saulės elektrinę, užtikrinančią visišką įstaigos elektros energijos poreikį. Taip pasirinkta dėl geros stogo krypties saulės spinduliams.

Aplinkos ministerija subsidijuoja 80 proc. šių projektų išlaidų, o likusius 20 proc. turi padengti savivaldybė. Skaičiuojama, kad šie projektai kainuos apie 30 tūkst. eurų, kurie bus paimti iš savivaldybės biudžeto.

Klaipėda rodo pavyzdį, kaip galima naudoti saulės energiją, prisidėti prie ekologinės ateities ir taupyti resursus.

Parašykite komentarą